Na Univerzite Mateja Bela otvorili 32. akademický rok

20.09.2023 Banská Bystrica

Banská Bystrica 19. septembra (TASR) - Na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici otvorili v utorok v poradí 32. akademický rok. Do nového roka 2023/2024 vstupuje univerzita so šiestimi fakultami, od budúceho roka však pribudne siedma. Na UMB sa bude vzdelávať takmer 6100 študentov, najviac 1488 na ekonomickej fakulte. Zahraniční študenti tvoria zhruba 12,5 percenta.

Ako v príhovore pripomenul rektor UMB Vladimír Hiadlovský, vysoké školstvo na Slovensku má z hľadiska významne obmedzeného financovania za sebou takmer už tri mimoriadne náročné kalendárne roky. Ich univerzita patrí medzi školy najvýraznejšie zasiahnuté týmito dosahmi. Tento rok je pre nich príznačný mnohými zmenami, ale rektor verí, že ako celok z nich vyťažia maximum v prospech stabilizácie a budúceho rozvoja UMB.

"Rok 2023 má aj prívlastok akreditačný. UMB ako prvá vysoká škola na Slovensku požiadala o posúdenie súladu svojho vnútorného systému kvality, študijných programov a odborov habilitačných a inauguračných konaní. Do konca roka výkonná rada agentúry rozhodne o výsledku posúdenia," zdôraznil Hiadlovský s tým, že ich čaká tiež interná reakreditácia študijných programov v druhom stupni štúdia. Za kľúčovú považuje angažovanosť osôb zodpovedných za študijné programy a učiteľov, ktorí zosúladenie využili ako príležitosť na zlepšenie poskytovaného vzdelávania, vypočuli hlasy študentov, absolventov a zástupcov zamestnávateľov.

Od 1. januára pribudne nová Fakulta telesnej výchovy, športu a zdravia UMB, ktorá vznikne rozdelením filozofickej fakulty. Pôvodná katedra telesnej výchovy a športu sa transformuje na samostatnú fakultu a zvyšok filozofickej bude naďalej fungovať pod pôvodným názvom.

"Nejde o prekvapivý jav v živote univerzity. Je výsledkom vyústenia dlhodobých tendencií a existuje množstvo nespochybniteľných argumentov podporujúcich toto rozhodnutie. To, že sa to deje práve v období rozsiahlych organizačných zmien, veľmi vítam. Vznik novej fakulty je časovo v súlade s organizačnými zmenami a bude už integrálnou súčasťou nastavenia efektívneho a synergického riadenia v súlade s aktuálnymi potrebami univerzity," konštatoval Hiadlovský.

UMB má doteraz šesť fakúlt - ekonomickú, pedagogickú, právnickú, filozofickú, fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov, ako aj fakultu prírodných vied.
 

Vyberte región